NAMINĖ ŠAMO DEŠRA
Ingredientai:
- Šamas – 1,5 kg
- Šoninė – 250 g
- Svogūnas – 1 vnt.
- Česnakas – 5 skiltelės
- Virtas kiaušinis – 3 vnt.
- Kiaulių žarnos
- Druska, malti juodieji pipirai, malta kalendra, džiovintos petražolės pagal skonį
- Augalinis aliejus – kepimui
Gaminimas:
- Smulkiais kubeliais supjaustykite šamo filė ir šoninę.
- Smulkiai pjaustytą svogūną apkepkite su augaliniu aliejumi. Atvėsinkite.
- Į supjaustytą žuvį su šonine įdėkite svogūną, česnaką, smulkintus kiaušinius, žalumynus ir prieskonius. Gerai išmaišykite.
- Į kiaulių žarnas sudėkite gautą masę.
- Gautą dešrą sudėkite ant grotelių ir įdėkite į įkaitusią iki 190-200 laipnių orkaitę. Kepkite 35-40 minučių.
MARINUOTAS PIKANTIŠKAS ŠAMAS SU KUKURŪZŲ KOŠE IR SŪRIU
Ingredientai:
- Šamo filė – 1 kg
- Garstyčios – 2 šaukštai
- Augalinis aliejus – 1 šaukštas
- Pomidorų pasta – 1 šaukštas
- Česnakas – 4 skiltelės
- Miltų ir pipirų mišinys – 2-3 šaukštai
- Kukurūžų kruopos– 1,5 stiklinės
- Svogūnas – 1 vnt.
- Poras – 1 vnt.
- Vanduo – 3 stiklinės
- Avies sūris – 50 g
- Druska, juodieji pipirai, sviestas pagal skonį
Gaminimas:
- Paruoškite marinatą iš garstyčių, pomidorų pastos, česnako, sviesto, druskos ir pipirų.
- Į gautą marinatą įdėkite šamo filė ir palikite dienai.
- Trumpai keptuvėje su sviestu apkepkite kukurūzų kruopas su smulkintais svogūnais ir porais. Po truputį pilkite vandenį ir maišykite, kad nesusiformuotų gabaliukai. Pasūdykite ir virkite tol, kol visos sultys išgaruos ir krupos taps minkštos.
- Marinuotą šamo filė apvoliokite miltuose iš abiejų pusių ir kepkite ant keptuvės su sviestu.
- Tiekdami ant stalo, iš pradžių dėkite kukurūzų kruopas, apiberkite avies sūriu ir smulkintais porais. Tik vėliau dėkite keptą žuvį.
MARINUOTAS ŠAMAS KEPTAS FOLIJOJE
Ingredientai:
- Šamas ar šamo filė su oda – 1 kg
- Majonezas – 2 šaukštai
- Vienos šviežiai išspaustos citrinos sultys
- Druska, juodieji pipirai, kalendra pagal skonį
Gaminimas:
- Šamo filė nuplaukite ir filė odą negiliai įpjaukite.
- Kitame inde sumaišykite citrinos sultis, majonezą, druską ir prieskonius.
- Gautu prieskonių mišiniu ištepkite žuvį ir jos odą. Palikite dviem ar daugiau valandų.
- Marinuotą šamo filė sudėkite ant folijos lakštų ir įviniokite žuvį taip, kad neišbėgtų sultys.
- Įdėkite šamo filė folijoje į įkaitintą iki 200 laipsnių orkaitę, kepkite 20-30 minučių. Vėliau atidenkite šamo filė ir kepkite dar 15 minučių iki žuvis įgaus rudą plutą.
- Paruoštą šamo filė įdėkite į lėkštę be folijos. Papuoškite žalumynais ir citrina.
ŠAMO KOLDŪNAI
Ingredientai:
- Šamas ar šamo filė – 350 g
- Miltai – 400 g
- Svogūnai – 2 vnt.
- Grietinė – 50 g
- Petražolės (žalymynai) – 0,5 ryšulio
- Svogūnų laiškai - 0,5 ryšulio
- Druska, pipirai pagal skonį
Gaminimas:
- Šamo filė nuplaukite, supjaustykite smulkiais gabalėliais.
- Sumalkite mėsmale supjaustytą šamo filė, nuluptą ir supjaustytą svogūną.
- Gautą masę pasūdykite, įberkite pipirų ir viską gerai išmaišykite.
- Iš miltų, kiaušinio ir vandens išminkikyte kietą tešlą, iškočiokite ploną lakštą, iš jo stiklinės pagalba išpjaukite skritulius.
- Į kiekvieno skritulio vidurį įdėkite šiek tiek faršo ir sulipdykite, formuodami koldūnus.
ŠAMAS KEPTAS ANGLYSE
Ingredientai:
- Šamas – 1-1,5 kg
- Majonezas – 200 g
- Žalumynai (petražolės, krapai) – 1 ryšulys
- Svogūnai – 2 vnt.
- Lauro lapai – 4 vnt.
- Citrina – 0,5 vnt.
- Baltas sausas vynas – 1 stiklinė
- Druska, malti juodieji pipirai pagal skonį
Gaminimas:
- Šamo filė gabalėlius sudėkite į puodą ar gilią lėkštę.
- Įberkite į puodą smulkintus žalumynus, druską, pipirus, lauro lapus ir džiovintus raudonėlius.
- Nulupkite svogūną ir supjaustikite žiedais. Juos taip pat sudėkite į puodą.
- Išspaustos citrinos sultimis užpiltike šamo filė, vėliau įpilkite į gautą masę stiklinę balto sauso vyno (vietoje vyno galite naudoti vandenį).
- Žuvies filė marinate gerai išmaišykite ir palikite 1,5-2 val.
- Išimkite šamo gabalėlius iš marinato, ištepkite juos majonezu.
- Į foliją įviniokite šamo filė su svogūnų žiedais. Svarbu, kad žuvis būtų įviniota tankiai ir be skylių.
- Šamo filė folijoje tankiai užkaskite įkaitusiose anglyse. Kepkite 20-30 minučių.
Virėjo patarimas: Anglyse keptą žuvį galite tiekti ant stalo su šviežiomis daržovėmis ar mėgstamu padažu.
ŠAMO FILĖ KAIMIŠKAI
Ingredientai:
- Šamo filė – 1 kg
- Svogūnai – 1-2 vnt.
- Marinuoti agurkai – 300 g
- Grietinė 10-15%, vanduo – padažui
- Prieskoniai pagal skonį
Gaminimas:
- Supjaustykite šamo filė.
- Agurkus ir svogūnus susmulkinkite.
- Grietinę, vandenį ir prieskonius sumaišykite, kad gautumėte gan skystą padažą.
- Į keptuvę, išteptą sviestu, sudėkite žuvį, agurkus ir svogūnus bei supilkite padažą. Troškinkite 35-40 minučių.
- Tiekite ant stalo šiltą.
ŠAMAS IR BULVIŲ KOŠĖ SU KALENDRA
Ingredientai:
- Šamo filė – 400-500 g
- Bulvės – 400 g
- Grietinėlė – 200 ml
- Kvietiniai miltai – 4 šaukštai
- Augalinis aliejus – 4 šaukštai
- Alyvuogių aliejus – 4 šaukštai
- Sviestas – 40 g
- Bekonas – 60 g
- Smulkinta kalendra – 6 g
- Druska, pipirai pagal skonį
Gaminimas:
- Išvirkite bulves, sutrinkite iki vientisos masės su kalendra. Pasūdykite, įberkite pipirų ir palikite stovėti šiltoje vietoje.
- Šamo filė pasūdykite įberkite pipirų ir apvoliokite miltuose.
- Kepkite keptuvėje iš abiejų pusių su nedideliu kiekiu aliejaus iki žuvis įgaus aukso spalvos plutelę.
- Bulvių košę išdėkite ant pašildytos lėkštės, ant viršaus sudėkite šamo filė ir keptą bekoną.
ŠAMAS KEPTAS ANT GRILIO
ŠAMAS KEPTAS ANT GRILIO
Ingredientai:
- Šamas ar šamo filė – 500 g
- Sviestas – 40 g
- Salotos – 1 ryšulys
- Citrina – 0,5 vnt.
- Druska, pipirai pagal skonį
Gaminimas:
- Išdarykite ir išvalykite šamą, supjaustykite gabalėliais, pasūdykite ir palikite 30 minučių pastovėti. Jeigu renkatės šamo filė, tai sūdykite visą iš karto.
- Išvoliokite žuvį ištirpintame svieste, apibarstykite prieskoniais ir kepkite ant grilio, kartais apipildami sviestu.
- Paruoštus šamo gabalėlius sudėkite ant salotų lapų, patiekalą papuoškite citrinos grėžinėliais.
Virėjo patarimas: Rinkdamiesi šamo filė su oda, filė odą negiliai įpjaukite, nes žuvis geriau išlaiko savo formą ir būna sultingesnė.
ORKAITĖJE KEPTAS ŠAMAS
Ingredientai:
- Šamo filė – 800 g
- Bulvės – 800 g
- Svogūnas – 1 vnt.
- Grietinė – 300 ml
- Sviestas – 2,5 šaukšto
- Malti raudonieji pipirai – 1 šaukštelis
- Druska pagal skonį
Gaminimas:
- Šamo filė supjaustykite mažais gabalėliais ir pasūdykite.
- Nuskustas bulves supjaustykite plonais kubeliais. Sviestu ištepkite kepimo formą, skardą ar keptuvę ir sudėkite į ją bulves, pasūdykite, ant viršaus išdėliokite šamo filė.
- Sumaišykite stambiai sutarkuotą svogūną su sviestu ir pipirais. Gautą mišinį supilkite ant žuvies ir bulvių.
- Kepimo skardą įdėkite į įkaitintą iki 150 laipsnių orkaitę ir kepkite 40-50 minučių arba tol, kol bulvės taps minkštos.
ŠAMO FILĖ KOTLETAI
- Ingredientai:
- Šamo filė – 400 gr
- Svogūnas – 1 vnt.
- Kviečių duona – 100 gr
- Kiaušinis – 1 vnt.
- Sviestas – 3 šaukštai
- Druska, malti juodieji pipirai pagal skonį
Gaminimas:
1. Nuplaukite šamo filė, nusausinkite ir supjaustikite nestambiais gabalėliais. Nulupkite svogūną. Kviečių duoną išmirkikite vandenyje arba piene.
2. Sumalkite mėsmale supjaustytą šamo filė, nuluptą ir supjaustytą svogūną ir išmirkytą duoną.
3. Žuvies faršą pasūdykite, įberkite maltų pipirų, kiaušinį ir viską gerai išmaišykite.
4. Paruoštą masę padalinkite poricijomis, apvoliokite džiūvėsiuose (pagal norą), suformuokite iš gautos masės kotletus ir kepkite įkaitintoje keptuvėje su ištirpintu sviestu.
Patarimas: Šamo kotletus tiekia ant stalo su bulvių koše arba Jūsų pasirinktu garniru.



